Det finns en oändlig rikedom på nätet att tillgå för den som vill lära sig mer om karate och karatens historia. En hel del av informationen gäller andra stilar av karate, eller helt andra kampsorter. En del blandar hejvilt mellan stilar och inriktningar, och vissa är rakt av oseriösa.

På denna sidan försöker vi samla ihop sådant vi vet är Shotokan-karate (helst SKIF), och som är kvalitetskontrollerat av åtminstone en Sempai. Länkarna går till andra huvudsidor med länkar, och inte direkt till en video (om inget annat anges i texten), och det är lätt att hitta namnet på den Kata eller teknik man letar efter.

Videolänkar

Hirokazu Kanazawa

Länken ovan går till en youtubekanal som tillhör någon som heter ”Shotokankataman”. Hans kanal visar 24 katas från Kanazawas egen Video. Alla Katas är filmade från minst två vinklar och i två hastigheter.

Shotokan Sensei

Länken ovan går till Youtubekanalen ”Shotokan Sensei”. Den drivs av Hirokazu Kanazawas elev Paul Walker. Här finns videos som visar alla katas, kumite- & Kihontekniker med utförliga beskrivningar. Paul tar också upp en del som rör Karatens historia, attityder och filosofiska värdegrund. Det är väl spenderade timmar att gå igenom alla videos. Allting är på engelska, men en bild säger väl mer än tusen ord 🙂

Black Belt Wiki

Black Belt Wiki är en wiki-page om kampsport i allmänhet. Rubriken länkar till huvudsidan för Shotokan karate. Här finns allt man kan önska med videos, recensioner av böcker, klubbar och filmer, etc. Det är bara att klicka runt.

  • För en lista över Shotokan Katas, klicka här
  • För Bunkai, klicka här
  • För Kihontekniker går du hit
  • Vad sägs om lite Kihon Kumite?

Poängbedömning i Kumite

Länken ovan visar en väldigt grundläggande video över hur poäng och varningar ges och fås i Kumite. Denna länken här visar en lite utförligare video på do’s & dont’s

Video SKIF Sanbon Kumite, 1

Video SKIF Kihon Ippon Kumite; 1 , 2 ,

Video SKIF Jiyu Ippon Kumite, 1 , 2 ,

 

Bilder & PDF

Här kommer länkar på dokument som kan tryckas ut och studeras i lugn och ro. Det blir översikter över Katas, scheman över ställningar och slag, etc. Matnyttigheter, helt enkelt!

Katas i nummerordning:

Andra Shotokan-katas utan ordning:

Wankan,   Unsu,    Sochin,    Nijushiho,    Meikyo,    Kanku Dai,    Kanku Sho

Jitte,    Jihon,    Hangetsu,    Gojushiho Sho,   Gojushiho Dai,   Chinte