Lathund till Uppförande i Dojon, Del 1

Karate är en urgammal stridskonst med tunga traditioner och många formaliteter. Här ska vi försöka ge en kort beskrivning av de mest grundläggande beteendereglerna. Reglerna grundar sig i Japansk tradition och är till för att påminna oss om att vi ska respektera varandra och vår säkerhet. Om du inte känner igen orden så finns det en ordlista här.

Att buga

 • Varje gång vi går in eller ut ur Dojon Bugar vi mot ”Shomen” och säger ”OSS”. Vi gör det som ett tecken på respekt för allt som Dojon och karaten betyder för oss. ”Shomen” är den främre väggen i träningslokalen där den Japanska flaggan hänger.
 • Vi hälsar ALLTID mot Shihan, Sensei eller Sempai med en bugning när vi möts på en träning. Vi hälsar också ALLTID mot en högre graderad karateka, oavsett ålder. Det är den lägre graderades ansvar att ta initiativet till hälsningen. Det handlar inte om underkastelse, utan om att visa grundläggande respekt mot varandra.
 • Vi tar av oss skor, smycken och klockor, och ser till att vi är ombytta och redo för träning innan vi sätter våra fötter på Dojons golv. Toalettbesök klaras av innan vi går in. Avbryt inte dina kamraters träning med att be Sensei om lov att gå på toa.

Uppdojo1ställning

Träningen börjar när Sensei / Sempai (tränaren) ropar ”Seiretsu” Då springer vi och ställer upp oss i ”Yoi” i bältesordning med den högst graderade längst ifrån dörren.

Ha alltid en högre graderad framför och till höger om dig, eller en lägre till vänster. Har flera samma bälte, står den som är äldst eller har tränat längst främst åt höger. Systemet är till för att lägre graderade ska kunna ta efter de mer erfarna som står framför.

Just i vår Dojo står vi oftast 6-8 i bredd, med två mattor mellan varandra både framåt och åt sidan. Förbered dig innan uppställning med att se hur många andra karatekas det finns i din bältesordning och försök räkna ut var på Tatamin du hamnar. Det enklaste sättet är helt enkelt att välja ut den av dina kamrater som är närmast högre graderad än du, och bara följa efter hen i uppställningen.

När alla är uppställda kommer Sempai eller Shihan att säga:

 • Seiza” – (Sitt ner på knäna.) Vänster knä först i golvet.
 • Mokusu” – (Meditera) Slut ögonen och koncentrera dig på att andas med magen, in genom näsan, ut genom munnen. Slappna av och förbereda dig för träning genom att låta allt annat i livet – läxor, kompisar, jobb – stanna utanför Dojon. I Dojon finns bara Karate. Resten av livet finns kvar när du tränat klart.
 • Shomen ni rei” – (Buga mot Shomen) Buga mot flaggan i ca 1-3 sekunder. Minst lika länge som Sempai.
 • Sempai ni rei” (Buga mot Sensei/ Sempai) – Buga mot Sempai. Lika länge som mot Shomen.
 • ”Otaga ni rei” – (Buga mot varandra) Vi reser oss upp på Sempais signal och bugar mot varandra.Efter hälsningscermonin börjar uppvärmning och tagning av närvaro.

seiza 1

Rei

 

 

 

”Seiza”                                                                      ”Rei”

 

Vid sen ankomst

 •  Vi kommer inte sent till träningen.
 • OM du är sen till lektionen pga jordbävning eller invasion från rymden, gör du dig redo för träning på egen hand (hälsningscermoni, uppvärmning . stretchning). När du är uppvärmd så hoppar du in och deltar i träningen längst bak. Vid nästa uppställning så tar du din vanliga plats.
 • Måste du lämna Dojon under träning räcker du upp handen och får Senseis godkännande innan du lämnar Dojon. Bugning mot Shomen sker alltid. Toabesök gör man innan träning. Sensei har full rätt att inte släppa tillbaka dig in till träningen.

Avslutning

 • Vid träningens slut ropar Sensei ”Seiretsu” igen, och vi ställer upp oss på samma sätt som i början. Cermonin upprepas på samma sätt med bugning och meditation.

Mer att tänka på

Respekt mot Karaten, Sensei och dina kamrater i Dojon är mycket viktigt. Du visar denna respekt genom att:

 • Träna det hårdaste du kan, målmedvetet och ärligt. Om övningarna är svåra och jobbiga, betyder det att du lär dig något, så ge inte upp!
 • Gör bara de övningar Sensei gett instruktioner om, för dina kamraters säkerhet.
 • Var alltid vänlig mot träningskamraterna. Framförallt om du är skickligare. Du har själv fått hjälp av de som var bättre än du, så försök återgälda tjänsten. Allt du ger kommer en dag tillbaka till dig – både bra saker och dåliga…
 • När Sensei talar, eller ställer en fråga svarar vi på tilltal med ett högt och kraftigt ”OSS”. Det betyder både ”ja” som svar på frågor, ”OK” när du fått ett kommando eller en hälsningsfras.
 • Prata endast om Sensei gett dig ordet. Håll dig till saker som rör Karate och träningen
 • När Sensei beskriver en teknik vi ska öva på står vi still i ”Yoi” vända mot honom. När han ropar ”Hajime” startar övningen. ”Yame” avslutar övningen omedelbart, även om du är mitt i en teknik.
 • Karate hör hemma i Dojon, tillsammans med andra Karatekas. Man får aldrig, aldrig visa sparkar eller slag i skolan, eller skryta för kompisarna hur högt man kan sparka, oavsett hur frestande det är att visa vad man kan. Det du lär dig i Dojon kan vara farligt för andra som inte är förberedda.
 • Missbruk av karate medför avstängning från klubben!