Kyoushi Refik Bebinno
7th Dan
Shihan Bebinno föddes i Turkiet 1963 och kom i kontakt med karate under sin skoltid vid nio års ålder. Efter några års träning bestämde han sig för att på allvar satsa på karaten och började så småningom även tävla på elitnivå. Shihan Bebinno tävlade bland annat för det turkiska landslaget, både som junior och senior, och efter många år av tävlingar, träning och erfarenhet kom han till Sverige 1979.

I Sverige startade Shihan Bebinno träningsverksamhet och bildade år 1986 sin egen karateklubb. Shihan Bebinno har sedan dess uppfostrat många elever som lyckats väl i såväl nationella som internationella tävlingar.

Utöver karate utövar Shihan Bebinno även Tai-Chi. Det är något som han ser som karatens extrema motsats. Tai-Chi träningen har hjälpt Shihan Bebinno att få större insikt i vad han gör och på så vis även utveckla karaten. Han insåg även att när man förstår sig på träningen på rätt sätt så insåg man vad som är riktigt vid olika tillfällen och åldrar.

Shihan Bebinno har varit och är fortfarande mycket aktiv som tävlingsdomare på såväl nationell som internationell nivå.

Idag bor Shihan Bebinno med sin familj i Huskvarna och är mer aktiv än någonsin med undervisningen i sin dojo i Idrottshuset i Jönköping. Sönerna David och Roberto följer fotspåren och har båda goda meriter från många års tävlande.

År 1978 Kancho Kanawaza inrätta SKIF (Shotokan Karate International Federation). SKIF är nu världens största Shotokan Karate Association under en huvudinstruktör, med över 3,5 miljoner medlemmar i över 107 länder.

Roberto Bebinno
Befodrad av Kancho H. Kanazawa